Kas lācītim vēderā?

Šobrīd, pirms iegādāties kosmētikas līdzekli, aizvien vairāk patērētāju meklē informāciju par tā sastāvu. Aplūkojot kosmētikas līdzekļa iepakojumu, ir grūti izprast, no kā sastāv kosmētikas līdzeklis, izņemot tos dažus vārdus, kas bieži tiek pieminēti produkta nosaukumā, tāpēc bieži vien atliek uzticēties pārdevējam vai solījumam, ko pauž attiecīgais zīmols.

Kā sevi pasargāt no organismam kaitīgām vielām kosmētikā? Ideāli, ja Jums ir iespēja konsultēties ar kādu, kas izprot INCI lasīšanas metodiku un tādējādi var paskaidrot, no kā konkrētais kosmētikas līdzeklis sastāv.

INCI sistēmā vienmēr pirmās tiek pieminētas tās sastāvdaļas, kuras produktā ir visvairāk- visbiežāk tās ir aqua (ūdens), viena vai vairākas augu eļļas un vielas, kas veido produkta tekstūru, piemēram,  Manihot Esculenta (Tapioca) Root Starch, kas patiesībā ir tapiokas pulveris, kas Līga Nature SPA ķermeņa sviestu padara ne tik ļoti taukainu un līdz ar to arī daudz patīkamāku lietošanai. Tam seko aktīvās vielas- vielas, kas piešķir produktam noteiktu īpašību. Piemēram, anti age, liftings, mitrināšana, barošana, nomierināšana utt. INCI noslēgumā visbiežāk tiek pieminēti konservanti, kas ir vielas, kas ļauj saglabāt produkta kvalitāti visu tā paredzēto lietošanas laiku, kā arī smaržeļļas vai ēteriskās eļļas. Konservantu, smaržeļļu un ēterisko eļļu sastāvs bieži mēdz būt piesātināts ar alergēniem.

UN TIEŠI PAR ALERGĒNIEM IR ŠIS STĀSTS

Ir aprēķināts, ka aptuveni 1–3 % Eiropas iedzīvotāju ir ādas alerģija no smaržvielām. Visbiežāk izplatītie simptomi ir, piemēram, iekaisums, pietūkums vai izsitumi, bet tie var kļūt arī par hronisku saslimšanu (ekzēmu). Alerģiska reakcija uz vielu ir atkarīga no vairākiem faktoriem, tostarp no ģenētiskās noslieces, vecuma un no tā, kāda ir bijusi saskare ar šo vielu.

Kosmētikā sastopami 26 dažādi alergēni un ir stingri noteikts, ka tiem jābūt attēlotiem INCI sarakstā. Ražotāji lielākoties tos arī uzskaita, jo to nosaka regula, taču ar to arī beidzas atbildība par to, ka, lietojot attiecīgo līdzekli ir iespējama alerģiska reakcija. Atbildīgs ir lietotājs, jo viņš ir ticis informēts, lai arī ar niecīgu, sīku burtiņu palīdzību, ko nezinātājam grūti saprast.

KĀ SEVI PASARGĀT?

Pirmkārt, izvēloties kosmētiskos līdzekļus, vadīties pēc principa „less is more”. Tas īpaši attiecas uz zīdaiņu un bērnu kosmētiku- jo garāks INCI saraksts, jo lielāka iespējamība, ka tajā būs kaudze alergēnu. Otrkārt, izvēlēties pēc iespējas mazāk smaržojošus kosmētikas līdzekļus, bet, lai būtu droši par aromātu izcelsmi, noteikti jautājiet pārdevējam / ražotājam, jo šobrīd ražotājiem pieejamas arī pilnīgi naturālas Ecocert atzītas smaržeļļas, kas ir salīdzinoši spēcīgas. Treškārt, izvēloties kosmētikas līdzekli, priekšroku dodiet dabiskas izcelsmes aromātvielu klātbūtnei tajā- ēteriskās eļļas, lietotas pieļaujamos daudzumos, vairo kosmētikas līdzekļa vērtību simtkārt, ja salīdzina ar smaržeļļām.

Zemāk uzskaitīti kosmētikā sastopamie alergēni. Atceries, ka no tiem nebūt nav pilnībā jāizvairās un tas nemaz nav iespējams. Šīs sastāvdaļas, lai gan ir īpašas uzmanības vērtas, parasti mērāmas niecīgos daudzumos attiecībā pret kopējo produkta sastāvu. Taču liec aiz auss, ka āda ir mūsu lielākais orgāns un ja mēs katru dienu to “lutinām” ar organismam nevajadzīgām vielām, ilgākā laika periodā var rasties nevēlama ādas reakcija.  Pavēro savas ādas reakciju, lietojot konkrētu kosmētikas līdzekli- ja novēro ko neierastu, noteikti pievērs uzmanību kosmētikas līdzekļa INCI sarakstam, tur iespējams atklāt būtisko par tavas ādas „patikšanu” vai „nepatikšanu”, tādējādi nākotnē izvairoties no līdzīgām situācijām!

Amyl cinnamal / Benzyl alcohol / Cinnamyl alcohol / Citral / Eugenol / Hydroxy-citronellal / Isoeugenol / Amylcin-namyl alcohol / Benzyl salicylate / Coumarin / Cinnamal / Geraniol / Hydroxy-methylpentylcyclohexenecarboxaldehyd / Anisyl alcohol / Benzyl cinnamate / Farnesol 2-(4-tert-Butylbenzyl) propionald-hyd / Linalool / Benzyl benzoate / Citronellol / Hexyl cinnam-aldehyd d-Limonene / Methyl heptin carbonate 3-Methyl-4-(2,6,6-tri-methyl-2-cyclohexen-1-yl)-3- buten-2-one / Oak moss and treemoss extract / Treemoss extract